Nummelan Kisaajat syntyi Nummelan Työväenyhdistys Elon toimesta 1915 ja rekisteröitiin 1926 nimellä Voimistelu- ja Urheiluseura Nummelan Kisaajat ry. Toiminnan tarkoituksena oli: ”Jäsenten henkisen ja ruumiillisen kehityksen edistäminen urheilun, voimistelun ja yleensä järkiperäisen ruumiin harjoituksen avulla”.
Alkuvuosina Kisaajissa harrastettiin pääasiassa voimistelua, painia, nyrkkeilyä, yleisurheilua ja hiihtoa. Myöhemmin mukaan tulivat palloilulajit ja suunnistus ym. Työväenyhdistys Elon kanssa järjestettiin työväentalolla monenlaisia kulttuuri tapahtumia, kuten teatterinäytöksiä, iltamia jne. Seuran alkuvuosina toimihenkilöt olivat samoja Ty. Elon kanssa.
Vuodesta 1921 Kisaajilla on ollut oma johtokunta, jonka puheenjohtajina ovat toimineet:
1921 – 1925 Toivo Rautell
1926 – 1927 Akseli Selin
1928 Paavo Randell
1929 – 1931 Paavo Hietanen
1932 – 1934 Toivo Rautell
1935 – 1954 Esko Helle
1955 – 1959 Aarne Rantanen
1960 Ahti Alen
1961 Pentti Kaunisto
1962 -1970 Esko Helle
1971 – 1972 Heikki Louhi
1973-1975 Timo Ahokas
Suuria vaikuttajia Nummelan Kisaajissa ovat olleet vuosien varrella ministeri Veikko Helle ja entinen kansanedustaja, varatuomari, Markku Pohjola toimittuaan seuran puheenjohtajana vuodesta 1976 vuoteen 2000.
Uutena lajina Kisaajat saivat uinnin vuonna 1977, kun Nummelaan rakennettiin uimahalli. Seuran toiminta keskitettiin uintiin. Nimestä jätettiin pois voimistelu ja urheilu; se rekisteröitiin muotoon Nummelan Kisaajat ry.
Tänään Kisaajat on uinnin erikoisseura.
Sivun kokosivat: Nina ja Katja Krankkala
Historia 1977 – 2003
Kun vuodenvaihteessa 1976- 77 Nummelaan valmistui uimahalli, perusti pitkäaikainen kansanedustaja varatuomari Markku Pohjola Kisaajiin ensimmäisen uintivalmennusryhmän. Vihdissä on seurojen kesken jo 80-luvulta saakka päästy hyvässä yhteistyössä selkeään työnjakoon pyrkimyksenä vihtiläisen urheilun nostaminen huipulle. 1994 seurat solmivat sopimuksen yleisurheilun ja hiihdon keskittämisestä Vihdin Viestiin. Kisaajat kohdisti voimansa ainoastaan uintiin.. Tavoitteena oli alusta asti valmennuksen korkein mahdollinen taso.
1978 uimareiden harjoituksia seurasivat myös Esa ja 4-vuotias Jani Sievinen. Alunperin hallin rakentamisen vastustajiin kuulunut Esa liittyi Kisaajiin ja ryhtyi opiskelemaan uintivalmennusta, Jani opetteli uimaan. Kehittyi isä/ poika valmennussuhde, joka on ainutkertainen Suomen urheiluhistoriassa.
Esan hitaasti kiiruhtamisen taktiikka on tuottanut loistavan menestyksen. Markku Pohjolan ja Esa Sievisen idästä ja lännestä hankkima valmennustietous jalostettiin Kisaajissa Suomeen sopivaksi. Kehittyi Kisaajien integroitu valmennusmenetelmä, joka on tuottanut lukuisia menestyneitä urheilijoita kirkkaimpana tähteenään Jani jonka saavutukset hakevat vertaistaan, eikä loppua ole edes vielä näkyvissä uran jatkuessa edelleen.
Esa Sievinen on toiminut Kisaajien päävalmentajana vuodesta 1985 ja on valmentanut huipulle useita uimareita: Nina Sievinen, Riikka Lahtinen, Päivi Kukkamäki, Satu Wallin, Riikka Valander, Tomi- Pekka ja Sami Kiiski, Janne Vermasheinä, Marko Keskinen, Jari Johansson, Jukka Nysten, Harri Nummila, Niklas Hed, sekä edelleen kilpaileva Markus Kinnunen ovat vain eräitä niistä menestyneistä urheilijoista, jotka ovat olleet mukana vaikuttamassa Kisaajien menestykseen.
Seuran uimareiden saavutuksiin kuuluvat 1992 Kuopion hallimestaruuskilpailuissa 21pisteen voitto seuraavaksi tulleeseen, samana vuonna Jyväskylässä voitto nuorten Suomen mestaruuskilpailuissa, 1993 Suomenmestaruusuintien Kalevan malja, sekä lukuisia Suomenennätyksiä ja viestimestaruuksia. Janin Atlantan olympialaisten hopea on Suomen uinnin kaikkien aikojen paras olympiasaavutus.
Vuoden 2000 päättyessä Kisaajat juhli 85. toimintavuottaan, ja Markku Pohjola jätti neljännesvuosisadan kestäneen menestyksekkään puheenjohtajuutensa. Seuraajaksi valittiin Matti Keinonen. Seura ei ole koskaan jäänyt paistattelemaan menestyksen aallonharjalle vaan tavoitteet on aina asetettu korkealle, niin myös vuonna 2001. Tähtäin on asetettu Ateenaan 2004. Menestykselle ei ole estettä Janin jatkaessa uraansa, ja lupaavien nuorten tehdessä esiinmarssia hallitsevien nuorten Suomenmestareiden 2001 Manu Mäntymäen ja Jyry Suvilehdon johdolla.
Teuvo Kinnunen, edustusryhmän toinen valmentaja ja Jukka Sarno, jonka ohjauksessa suuri osa Kisaajien huipuista on pikkualtaassa aloittanut, sekä Osmo Åberg valmentajana, Arto Rinkinen tiedottajana ja Urpo Vuorinen kilpailusihteerinä ovat vain eräitä niistä ihmisistä jotka ovat korvaamattoman vapaaehtoisen panoksensa antaneet menestyksen mahdollistamiseksi.
Nummelan Kisaajien historiasta on ilmestynyt kaksi teosta.
- Seppo Kajas: Työväentalolta uimahalliin. Nummelan Kisaajat 70 vuotta
- Leo Rouhiainen: Menestyksen vuosikymmen, Nummelan Kisaajat 80 vuotta
Teksti: Pauli Krankkala




